środa, 1 października 2014

Zapiekanka z kaszą gryczaną


Tym wpisem chciałabym zapoczątkować wpisy kulinarne skierowane przede wszystkim do mam karmiących. Przepisy będą zdrowe, pyszne oraz łatwe do zrobienia. Ostatnio lubuję się w kaszach i jako pierwsza będzie KASZA GRYCZANA.

Nie będę się tutaj rozwodzić nad tym, że kasza gryczana jest zdrowa, bo jest i kropka;). Kiedyś nie przepadałam za kaszą gryczaną, ale w ciąży się do niej przekonałam, ponieważ poznałam przepisy, które nadają smak tej kaszy. Teraz przepisy z ciąży odrobinę modyfikuję, aby nie nadwyrężać brzuszka Dzidziusia.

Zapiekanka z kaszą gryczaną (dla 2-3 osób)
Składniki: 

1 szklanka suchej kaszy gryczanej (sypkiej)
2-3 pomidory
1-2 soczyste jabłka
ewentualnie szynka, 1 jajko
 majeranek, sól do smaku

Kaszę płuczemy zimną wodą, następnie wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami wrzątku, solimy i gotujemy 15 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Po ugotowaniu pozostawiamy kaszę pod przykryciem na min. 20 minut. Kaszę wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone pomidory oraz jabłka, doprawiamy solą oraz majerankiem. Ewentualnie dodajemy pokrojoną na małe kawałeczki szynkę oraz jajko. Wszystko mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy ok. 20 minut w temp. 200 stopni. 


Można przepis rozszerzyć dla pozostałych domowników lub gdy nasze dziecko zacznie tolerować ostrzejsze jedzenie. Można dodać cebulę lub por, paprykę zamiast pomidorów, kiełbasę zamiast szynki oraz przyprawić dodatkowo pieprzem. Przed dodaniem jabłek oraz pora możemy je podsmażyć na patelni przyprawiając majerankiem.

1 komentarz:

  1. Mój Mąż uwielbia gaszę gryczaną więc chyba będę musiała wypróbować przepis :)

    Pozdrawiam

    http://glamourmamablog.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń