wtorek, 7 października 2014

Ciasteczka owsiane


Kto nie lubi ciastek? Nie znam takiej osoby.  Mamy karmiące też je lubią;). A szczególnie, gdy dopada wilczy apetyt po karmieniu to dobrze mieć coś pod ręką - coś zdrowego i pożywnego, np. owsiane ciasteczka;).

Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych!)
- 1 szklanka otrębów pszennych lub owsianych
- 1 szklanka mąki (aby ciasteczka były mniej kaloryczne i zdrowsze to zamiast mąki pszennej można użyć innej, np. orkiszowej)
- 3/4 szklanki bakalii i/lub orzechów i innych dodatków (zależy od Waszych preferencji i tolerancji dzidziusiów): żurawiny, suszone morele, rodzynki, suszone śliwki, orzechy włoskie, sezamu, daktyli, wiórków kokosowych, ziaren słonecznika, pestek dyni itp.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek (ewentualnie olej)
- 1 szklanka soku jabłkowego (dodaję sok prosto z sokowirówki, ale ze półki sklepowej też może być - tylko sok, a nie napój jabłkowy!)

Suche składniki mieszamy w większej misce. Jajko, oliwę i sok mieszamy i dodajemy do suchych składników, dokładnie mieszamy. Układamy na blasze. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 15 minut.

Ciasteczka owsiane super sprawdzają się po karmieniu, podczas spacerów z dzieckiem czy do kawy (oczywiście zbożowej;)).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz